Jdi na obsah Jdi na menu

Jak trénovat v závodním období

                     Jak trénovat v závodním období

Sezóna se již rozběhla na plné obrátky. Někteří už za sebou máte pěknou porci závodů, jiní jste teprve absolvovali své první ostré starty a někteří z vás se na svůj první závod teprve chystáte...

 

Pro každého z vás jsme však připravili pár užitečných rad, které můžete využít ve vaší tréninkové přípravě, abyste byli úspěšní.

Předem je třeba zdůraznit, že abyste mohli využít plusů moderního tréninku, je třeba znát své aktuální fyziologické hodnoty a jednou za tři měsíce si je pro jejich proměnlivost nechat změřit v rámci zátěžového vyšetření. Nejznámější pomůckou pro měření intenzity tréninku je měřič tepové frekvence. Ten byl donedávna také nejpřesnějším ukazatelem tréninkové intenzity v terénu. Dnes ho v cyklistice překonal wattmetr. Pro svoji cenovou dostupnost však nejvyužívanějším pomocníkem stále zůstává pulsmetr. Ti z vás, kteří žádný z uvedených přístrojů nevlastní a chtějí využít námi podávané rady, budou muset využít pouze subjektivní pocit.

Předpokládám, že se většina z Vás připravuje na závody systematicky. Připravili jsme proto pro vás ukázku jednoho týdenního tréninkového mikrocyklu. Nejprve však ještě pár úvodních větiček o systému tréninkového procesu.

Protože většina z vás závodí skoro každý víkend, je velmi důležité, aby byl váš trénink volen velmi opatrně. Většinou platí pravidlo, že méně znamená více. V závodním období týdenního mikrocyklu už by nemělo být tolik tréninku hrubé síly a velkého objemu, tak jako v jarních měsících přípravného období. Trénink by měl být zaměřen spíše intenzivně a měly by ho naplňovat intervaly všech různých forem. Při pocitu únavy by měl být volen trénink kompenzační. Výběr a skladbu tréninku určí váš trenér dle vaší aktuální fyzické kondice. V závodním období by měl být velký důraz věnován na samotné závodní zatížení a regeneračním procedurám (masážím, strečinku,plavání, detoxikaci organismu....), správnému dennímu režimu, dostatku spánku a vhodné skladbě výživy. Při dodržení těchto komponent můžete zvýšit svoji výkonnost až o 30%.

V závodním období musí být v tréninkovém týdenním mikrocyklu, dle aktuálního fyzického stavu závodníka, zařazeny alespoň jeden až dva dny kompenzačního neboli velmi volného tréninku. Je to proto, aby se urychlilo odplavení nahromaděného laktátu vzniklé z intenzivního zatížení a tím se zrychlilo vstřebání únavy a doplnění energetických rezerv v organismu potřebné pro další výkon. Po náročném a dlouhém závodě může být únava a vyčerpání tak velké, že může trvat i celý týden, než se z něj vaše tělo vzpamatuje. Pokud se závodník necítí zcela fit, čili bez následků předešlého intenzivního zatížení, nemá cenu tělo intenzivně zatěžovat. Takové zatěžování pak vede jedině k přepětí organismu a následnému přetrénování. Výkonnost závodníka tak místo postupného zvyšování naopak nabere sestupnou tendenci, blížící se rychle útlumu. Když se podaří zmíněné principy dodržet a organismus závodníka dostane dostatečný prostor na regeneraci, výkonnost se s přibývajícími závody bude stále lepšit. Postupně se pak závodník bude dostávat do lepší a lepší fyzické kondice, až dosáhne vysněné formy.

 

Ani ta však není dlouhodobě udržitelná. Při správném tréninku jí závodník udrží maximálně 1,5 — 2 měsíce. Vede k ní dlouhá příprava se zvyšující se výkonností a po jejím dosažení a udržení následuje útlum. Sezónu trenéři obvykle plánují ve dvou vrcholech vzdálených od sebe několik měsíců. Aby se závodník cíleně zlepšoval po celou sezónu a celou svoji kariéru, je třeba využít rad odborníka, který celý tréninkový proces rozplánuje a povede závodníka správnou cestou.

Jednoduchý návod jak rozplánovat trénink při jednom týdenním mikrocyklu:


Pondělí — volno nebo je vhodná doplňková aktivita kompenzačního charakteru (50% osobního maxima), (např. plavání, masáž, whirpool), délka (1-1.5hod)

Úterý — trénink intenzity zaměřený na závodníkovi slabiny, aerobního až anaerobního charakteru (75%osobního maxima), (trénink rychlosti, silové vytrvalosti jak silově tak švihově(85-90%osobního maxima), v případě únavy volit kompenzační trénink (do 50% osobního maxima)), délka (1,8-2,5hod)

Středa — Trénik vytrvalosti, aerobního charakteru (do 80% osobního maxima), (dle aktuálního stavu závodníka volen v kopcovitém,zvlněném či, rovinatém terénu), délka (2 — 3,5 hod)

Čtvrtek — Ideální je úplně volný den bez kola či jiné aktivity

Pátek — trénink zaměřený na zapracování organismu do zatížení =rozjetí, aerobního charakteru (do 75% osobního maxima), (pohodové projetí v rovinatém až mírně zvlněném terénu), délka (1- 2 hod)

Sobota — Závodní den (90-100% osobního maxima) — před startem se alespoň 30 minut projet volně a během tohoto projetí připravit organismus na velkou zátěž v podobě jednoho 5 minut dlouhého intervalu v 85% svého aktuálního maxima. Rozjetí je vhodné ukončit 20 minut před startem.

Neděle — Trénink kompenzačního charakteru, kompenzační až aerobní pásmo intenzity (50- 75% osobního maxima), dle trénovanosti (1-3hod)

 

 

Zdroj: mtbs.cz